Kiküldetési ügyintézés (szlovák cég A1)

szlovakcegek.hu szlovák cég kiküldetési ügyintézés a1

Szlovák cégéhez bejelentett alkalmazottak terhei jelentősen csökkenthetőek úgy, hogy magyarországon dolgoznak, de a járulékokat mégis a Szlovák szabályok szerint kelljen megfizetni.
Ennek a hivatalos formája a kiküldetés, melynek leghosszabb ideje egyfolytában két év, de két hónap szünettel újabb két év kérhető.

A Szlovák feltételek:

– a szlovák cégnek legalább 2 hónapja van bejelentett alkalmazottja
– a kiküldetésre kiválasztott alkalmazott legalább 1 hónapja be van jelentve és Szlovákiában végzi a munkáját
– a kiküldetésre A1-es nyomtatványt kell kérni, ez igazolja az alkalmazottnak Szlovákiában társadalombiztosítását
– A1-hez szerződésre is szükség van, ez utóbbi tartalmazza a munkavégzés pontos helyét és idejét
– a kiküldetés korábban befejezhető és befejezettnek is minősül, ha több mint két hónapra megszakítják (ennél rövidebb időre is meg lehet szakítani)
– kiküldetés esetén a kiküldött alkalmazott bérezésében be kell tartani Magyarország feltételeit
– számlákkal kell igazolni, hogy az alkalmazottak legalább 10%-a folyamatosan Szlovákiában dolgozik (és nem csak adminisztratív, irányító, belső szervezési munkát)
– a cég Szlovákiában is végez tevékenységet – a bevétele 25%-a innen származik (ez lehet kereskedelmi forgalomból származó bevétel is)
– a cég szerződései többségét Szlovákiában, a Szlovák jogrend szerint köti és alapvető tevékenységét Szlovákiában végzi.

Kiküldetésben vagy szolgálati úton az alkalmazottaknak és az ügyvezetőnek is jár a napidíj és a saját autó használatáért költségtérítés, ami adó és járulékmentes.

A feltételek betartását a kiküldetés ideje alatt is bármikor ellenőrizhetik, és azok megszegése, esetleg a járulékok rendszeres, időbeni be nem fizetése az A1-es visszavonásával jár, ezért kiemelkedően fontos a megfelelő felkészültséggel rendelkező ügyintézés!

Az A1-es nyomtatvány kiadási határideje 45 nap, ha a feltételek teljesítését igazoljuk, ezért időben be kell adni a kérelmet. A beadás utáni dátummal visszamenőleg is kiadják (pl. május 1-én adjuk be, hogy mennek ki május 10-től októberig, de az A1-est csak 45 napon belül adják ki pl. június végefelé, de az érvényességi dátum május 10-től lesz). De jobb jóelőre elintézni, mert: Ha a Szociális biztosító úgy ítéli meg, hogy nem teljesültek a feltételek, akkor nem adják ki az A1-es nyomtatványt, és a már kiküldött alkalmazottakat be kell jelenteni a célországban!

Hívjon minket, vagy írjon nekünk bizalommal, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére!